Loading...

«Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» του Μαξ Φρις από τον Όμιλο Ελληνικού Θεάτρου του Κολλεγίου Ανατόλια

 

Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2016


«Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» του Μαξ Φρις

από τον Όμιλο Ελληνικού Θεάτρου του Κολλεγίου Ανατόλια

Πρεμιέρα: 26 Φεβρουαρίου 2016, 9:00, Κολλέγιο Ανατόλια, Θέατρο «Παππάς»

 

Στις 26, 27, 28 Φεβρουαρίου και στις 4, 5 και 6 Μαρτίου 2016 θα φιλοξενηθεί στη σκηνή του θεάτρου «Παππάς» του Κολλεγίου Ανατόλια το έργο του Μαξ Φρις «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές». Οι εν λόγω κύριοι και κυρίες θα συμπράξουν επί σκηνής με τον Χορό των Πυροσβεστών του Ομίλου Ελληνικού Θεάτρου του Κολλεγίου Ανατόλια.

Ο Θεόφιλος Μπίντερμαν, ένας ευυπόληπτος αστός, παρακολουθεί από απόσταση τους εμπρησμούς που «μαστίζουν» την πόλη του. Η φωτιά όμως θα πλησιάσει και το σπίτι του όταν θα δεχθεί την επίσκεψη δύο γυρολόγων, με μοναδικές αποσκευές τους μερικά μπιτόνια από βενζίνη και φυτίλι. Παγιδευμένος μέσα στην υποκρισία και την άρνηση να δει την πραγματικότητα γύρω του καταλήγει από θύμα θύτης.

Ο Ελβετός Μαξ Φρις μέσα από την κωμικοτραγική παραβολή του Μπίντερμαν αποκαλύπτει τη σχέση ανάμεσα στην άνοδο του φασισμού και την αδρανή στάση της αστικής τάξης. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1958, στη Ζυρίχη.

Ο Όμιλος Ελληνικού Θεάτρου έχει τις ρίζες του στις πρώτες θεατρικές παραστάσεις που παρουσίαζαν μαθητές και καθηγητές όταν το σχολείο λειτουργούσε στη Μερζιφούντα του Πόντου στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Από το 1947 και έπειτα, ο Όμιλος ανέβαζε σχεδόν κάθε χρόνο στην ελληνική γλώσσα σημαντικά έργα της ελληνικής και ξένης δραματουργίας,  υπό την ευθύνη καθηγητών του σχολείου όπως ο Λάμπρος Παραράς και ο Νίκος Χουρμουζιάδης, που στην πορεία διετέλεσε καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολή του ΑΠΘ  και άφησε πίσω του εξαιρετικά σημαντικό σκηνοθετικό έργο. Ο Όμιλος Ελληνικού Θεάτρου πήρε τη σημερινή του μορφή το  1985 με πρωτοβουλία των φιλολόγων καθηγητών Παναγιώτη Αντωνίου και Βενετίας Ευσταθίου. Συνεχίζει μέχρι και σήμερα τη λειτουργία του, στο πλαίσιο του προγράμματος εξωσχολικών δραστηριοτήτων του Κολλεγίου Ανατόλια, υπό την καθοδήγηση του Θανάση Φωτιάδη και της Ήβης Καζαντζή και με τη συμμετοχή αποφοίτων - παλιών μελών του ομίλου.

Στη φετινή παραγωγή (πάνω και πίσω από τη σκηνή) συμμετέχουν 30 μαθητές και μαθήτριες  του Σχολείου. Τα έσοδα της παράστασης της 4ης Μαρτίου 2016 θα διατεθούν στο ΚΕ.ΠΕ.Π «Άγιος Δημήτριος» για τη στήριξη του κοινωνικού του έργου.

Σκηνοθεσία – οργάνωση παραγωγής:  Ήβη Καζαντζή, Θανάσης Φωτιάδης

Σκηνογραφία: Φένια Κουλούση

Ώρα έναρξης: 9:00 

 
 

Share